Kraslice
Nejjednodušší přípravou velikonočních vajíček bylo prosté barvení, původně v přírodních barvivech: osení, slupky cibule, červená řepa, kmín, dubová i ořechová kůra a podobně. Od 20. století se začala používat umělá barviva, která nabízela sytější a pestřejší barvy. Jednotlivé oblasti i lokality se lišily svými osobitými technikami. Na Kloboucku to byla především technologie škrábaných kraslic, která je v této oblasti stále živá, především v Borkovanech. V expozici lidového výtvarného umění lze pozorovat vývoj v barevnosti i v pestrosti vzorů kraslic, a to od druhé poloviny 19. století až po současnost. Barevné ladění se vyvíjelo od temných tónů k ostrým kontrastům anilinových barev. Vzory existují v široké škále od jednoduchých až k značné zdobenosti.
Video – škrábané kraslice z Borkovan
Z edice: Lidová řemesla a lidová umělecká výroba v České republice. V. Drobné umění – 2. část, sekvence: Kraslice škrábané (Františka Nádeníčková), připravil Národní Ústav lidové kultury ve Strážnici.